Sofie Rømer

Sofie er Kontorchef i Beskæftigelsesministeriet, hun har tidligere gået på Talent for ledelse - og så mener hun, at tålmodighed er en dyd og at stærke og ærlige relationer er noget af det vigtigste i et lederskab.

Sofie R 6Z0A9810 WEB

Navn: Sofie Rømer

Organisation: Beskæftigelsesministeriet

Stilling: Kontorchef

Har gået på: Talent for ledelse

"Jeg bliver bundlykkelig, når vi sammen når i mål med et stort resultat, og det er mine medarbejdere, der har leveret."

Hvorfor har du valgt at blive leder?

Jeg tror, at det er sundt en gang imellem at stoppe op og spørge sig selv, hvorfor man gerne vil være leder. Særligt hvis det er i en travl periode, hvor prisen nogle gange kan virke høj. Så husker jeg mig selv på, hvad det er, det giver mig. Når alt kommer til alt, handler det for mig om at skabe resultater gennem andre. Jeg bliver bundlykkelig, når vi sammen når i mål med et stort resultat, og det er mine medarbejdere, der har leveret. Glæden i deres øjne og vores fælles sejr gør mig simpelthen så stolt.

Jeg tror på, at man skal gøre det, man er bedst til. Og jeg tror på, at jeg er god til at lede. Så er der alt muligt andet, som jeg ikke er god til. Fx bliver jeg aldrig den bedste til at analysere en problemstilling helt til bunds eller til at skrive det perfekte politiske oplæg. Heldigvis er jeg omgivet af folk, som er helt geniale til det. Hvis jeg kan hjælpe dem til at nå deres ypperste performance, hjælpe dem med at udvikle sig og nå deres mål og samtidig skabe trivsel og gode omgivelser – ja, så er mit mål nået.

 

Hvad er det vigtigste du tager med dig fra Talent for Ledelse?

Jeg tager først og fremmest en håndfuld konkrete værktøjer og en stor motivation og lyst til ledelse med mig.

Talent for ledelse var for mig den perfekte mulighed for at få sat ord på alle de tanker og udfordringer, jeg gik rundt med i min hverdag. Jeg var inden forløbet ret afklaret med, at jeg gerne ville være leder – men jeg kunne også sagtens mærke, at der var tusind ting, jeg ikke vidste, hvordan man skulle gribe an. Det er der helt sikkert stadig, men jeg er kommet et stykke af vejen.

På talent for ledelse fik vi en masse konkrete værktøjer og strategier for, hvordan man kan gribe fx konflikter og forskellige ledelsesformer an. Vi talte om overgangen til at blive leder, og vi blev hele tiden kastet på dybt vand i øvelser og samtaler, hvor vi skulle udfordre hinanden og sammen blive klogere på, hvordan man kan være leder.

Det var helt enormt lærerigt. Både konkret i forhold til værktøjskassen, men også personligt. Jeg har lært så meget om mig selv, jeg har fået en stærk netværksgruppe, som jeg kan dele stort og småt med, og så fik jeg en helt uvurderlig sparringspartner i min læringsgruppekonsulent, der både kunne udfordre, provokere og lede mig på rette vej.

 

Hvad er den vigtigste kompetence for dig, i dit lederskab?

Evnen til at skabe stærke relationer og tydelighed er noget af det, jeg vægter allerhøjest – og det er nogle af de mest brugbare redskaber, synes jeg. Stærke og ærlige relationer kommer man helt utroligt langt med. Jeg gør en dyd ud af at opbygge en stærk relation til mine medarbejdere og mine omgivelser. Jeg vil gerne have, at vi stoler på hinanden, har tillid til at vi hver især gør vores bedste, og selvfølgelig har respekt for hinandens fagligheder og personligheder. Når vi er der, tror jeg, at vi kan performe meget bedre. Vi er trygge, og vi ved, at vi har hinandens ryg.

Jeg prøver at inspirere mine omgivelser til at bruge og pleje deres relationer – og jeg sætter hurtigt ind, hvis jeg mærker, at et samarbejde er gået i hårdknude. Både internt og eksternt. For det skal løses, hvis vi skal videre med opgaven, og det skal løses, så vi trives i vores arbejde. Vi er så afhængige af hinanden. Vi kan ikke ret meget, hvis vi skal gøre alt selv, men sammen kan vi næsten alt.

Tydelighed er vigtigt. Jeg kan ikke selv lide, når man forlader et møde eller en samtale og er i tvivl om, hvad der blev sagt, eller hvilken retning vi skal arbejde i. Jeg prøver at være så tydelig og direkte som overhovedet muligt. Det slår jeg mig også på nogle gange – men apropos relationer, så er jeg ikke så bange for det, hvis vi stoler på hinanden og tør at være ærlige.

 

Hvad er de største ledelsesmæssige udfordringer du har stået overfor?

Konflikter og svære samtaler er uden tvivl noget af det sværeste for mig. For det er der, hvor det også gør ondt i min mave. Jeg bliver selvfølgelig også berørt, når en kollega eller medarbejder er ked af det eller vred på mig. Men jeg prøver at gå til det med lige dele hjerte og løsning. Jeg prøver at holde øjnene på bolden og være konstruktiv – hvordan kommer vi videre herfra på en måde, hvor alle kan være i det. Så har jeg mine egne kanaler ved siden af, hvor jeg kan få luft og sparring til de ting, som jeg har svært ved.

 

Hvad er dit bedste råd til personer med lederambitioner?

At have tålmodighed med sig selv og prøve at finde ro i, at det er en rejse – højst sandsynligt for resten af livet. Jeg synes, at det første halvandet år som leder har været både hårdt og godt. Hårdt fordi jeg har mødt udfordringer, som jeg ikke havde forestillet mig inden, og som jeg ikke på forhånd kendte løsningen på. Godt fordi jeg er omgivet af nogle af landets dygtigste mennesker, som hver dag gør mig klogere og gør det sjovt at komme på arbejde.

Jeg har selv haft en leder, som har et fantastisk blik for udvikling. Han insisterer på ærlig feedback og tager sig tiden til det – også i en travl hverdag med forhandlinger og store sagsbunker. Det har jeg lært utrolig meget af. Han har troet på mig og hele tiden udfordret mig til at blive dygtigere. Også selvom det ikke altid er sjovt. Jeg har begået masser af fejl og kommer helt sikkert til at gøre det igen, men det er okay, når jeg ved, at han har min ryg. Tålmodighed er en dyd – og jeg tror, at det er en af nøglerne til at lykkes den første tid som leder.

 

Har du et lederforbillede – og hvorfor?

Min afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet, imens jeg sad i ministersekretariatet. Han var ikke min egen leder, men vi havde løbende gode snakke om ledelse og udvikling. Hans måde at være leder på, var en kæmpe inspiration for mig. Han har både en dyb faglighed, men også evnen til at hæve sit blik til et strategisk, politisk niveau. Han kunne skabe et følgeskab og et rum, som man gerne ville være en del af. Det, synes jeg, er god ledelse. Samtidig er han – set med mine øjne – ekstremt god i sine relationer. Han får rummet til at føle sig godt tilpas, og han fornemmer de små ting, der bliver sagt mellem linjerne. Derudover er han altid ordentlig, imødekommende og i godt humør – egenskaber som er meget vigtige i min ledelsesbog.